Kamna

Termín: 18.6.2010
Autor: Kája Pávek

Tak teda ty kamna. Začaly slibně, plán a umístění došlo obecné shodě jak technologické, tak uživatelské. Velikost 700 x 1600 mm dávala tušit, že půjde stavbu kolosální a tak se postavil grunt s pomocí donašečů jílu za jeden víkend. Zbývalo to doladit a protože jsem cítil osobní zodpovědnost za dokončení díla uvázal jsem se sám sobě, že to dosmolim.
Vydal jsem se do Dřešína za raního kuropění a měl jsem všechno připravené a vymyšlené.
Jak se ukázalo tak vymyšlené neplatilo a taky jsem neměl všechno. Původní idea o přiložení latí a začištění se ukázala jako neuskutečnitelná, protože díky rozličnosti materiálu nebylo možné přiložit cokoliv a kamkoliv. Zvolil jsem technologii, tzv. patlanou, kdy se do spáry nacpe šamot s lepidlem, metodou "růčo ", do místa předpokládaného spojení dvou plátů přišly distanční podložky ( kousky tašek ). Pláty měly ale dva různé rozměry a jeden měl elegantní oblouček. Za stálého patlání a přerovnávání ( doprovázeno hlasitými kletbami) se to jakž takž podařilo. Zkušební zátop ukázal množstí únikových otvorů a škvír, že bylo nutné přejít na klasiku - jíl od jíloviště v nalezišti zvaném latra. Šerpů nemaje jsem se do této role jmenoval sám úspěšně vydoloval , nanosil a zapatlal otvory.
K tomu všemu jsem asolvoval několik pochodů k autu, které stálo pod kopcem . Co jsem odnosil : materiál šamotový a pomůcky k přenocování. Zapoměl jsem ale lopatku na jíl a když jsem to napravoval, tak jsem místo toho přinesl sekerku. Další cesta vedla pro metr, ale ten jsem nechal doma, takže marně. To už mě ale tak naštvalo, že jsem vyjel nahoru autem hroznou cestou. Účinek se dostavil, už jsem nic víc z auta nepotřeboval
Teď už jen zbývá doufat, že kamna budou jaksepatří táhnout, hřát a vařit. Jestli počasí, jaké tam bylo, potrvá, tak to bude asi nejužívanější shomaždiště. Možná, že by se měl na to hodit štok (patro), konstrukce by to vydržela. 

Kája - č.k.k. ( čekatel kamnářského kursu)
18.června téhož roku