O Betlémě a betlémech

Termín: 6.12.2009
Autor: Kája Pávek

Jednu neděli před vánocemi se sešli naši skautíci - vlčata a světlušky v klubovně, aby si vytvořili vlastní betlémy. Aby věděli co se tenkrát přihodilo, tak to jim pověděli Old skauti. Příběh je to radostný, od počátku až do konce. Na sčítání lidí se vydali Josef s Marií z Nazareta až do Betléma ( je to pořádný kus cesty) , i když Marie čekala každou chvíli dítě. Kvůli návalu a to všude se ubytovali ve chlévě, kde byla střecha a teplo. Protože to byla událost očekávaná a slavná seběhli se lidé co byli nejblíž -pastýři, a potom se přidali další. 
Tenhle radostný příběh se později zobrazoval podle místa kde se vytvářel, tak se tam octli postavy, které v Palestině nikdy nebyly, ale znali je tvůrci betlémů ze svého okolí.
Toho se chopili naše děti a pustili svou fantazii a dovednost naplno. Ve třech skupinkách sestrojili originální představy a nápady. Patrový betlém s postavami na špejlích, kterými se mohlo hýbat, salaš trpělivě pokrytou došky , nebo krajina s oblohou plnou hvězd. Dokonce byla přistavena helikoptéra, pro každý případ. S neuvěřitelnou trpělivostí dokázali pět hodin vymýšlet a tvořit krajinu a postavičky, pořád 
s neuvěřitelným zaujetím. O to bylo těžší rozhodnout , který je nejlepší. Však také výsledky byly tak těsné, že k žádnému výraznému rozdílu nedošlo. Jak se říká vyhráli všichni, kdo se zúčastnili a tentokrát to nebyla jen obvyklá fráze. Betlémy se potom při besídce staly hezkým doplněním vánočního stromku a hlavně uvědoměním, o čem že ty vánoce vlastně jsou.