Svojsíkův závod - Dagní úspěch

Termín: 6.9. - 8.9.2013
Autor: Ťapka

O druhém víkendu v září se ve vesnici Malá Hraštice, poblíž Mníšku pod Brdy, uskutečnilo celopražské kolo Svojsíkova závodu. Zúčastnilo se asi 25 družin z různých částí Prahy, které již vyhrály nebo byly druhé na Svojsíkově závodě ve své části Prahy. Jelikož jsme my – Dagny vyhrály v dívčí kategorii na Praze 5, samozřejmě jsme se celopražského kola zúčastnily také. Tentokrát nás bylo jen 7 – rádkyně Krtek, dále Cvrček, Myška, Očko, Bleška, Míša a já – Ťapka. Jako doprovod s námi jela Lenka a v sobotu přijel i Kondor. 
Závod se skládal z modulu před závodem, po závodě a ze samotného závodu. Modul před závodem zahrnoval postavení a zabydlení se ve stanech. Jelikož jsme přijely na místo konání už v pátek večer, v sobotu ráno jsme musely oba 2 stany postavit znovu, na místě, které nám bylo určeno. I když jsme se přitom lehce pohádaly, stany jsme postavily docela rychle. 
Na hlavní část závodu jsme startovaly až ve 14:00, takže jsme dopoledne byly na stanovišti hasičů z Kytína a zkoušely jsme nasazovat hadice a poté hadicí proudem vody sestřelit plastové láhve na dálku asi 10 metrů. Samozřejmě jsme potom musely hadici i smotat do původního stavu. Bylo to super, půlka z nás byla úplně mokrá.
Protože všechny skautky, narozdíl od skautů, vybíhaly na hlavní část závodu současně, zástupkyně ze všech družinek si musely vylosovat, na jaké stanoviště poběží jejich družinka jako první. Celkový časový limit na tuto část závodu byly 4 hodiny a stanovišť bylo celkem 8. My jsme si vylosovaly stanoviště číslo 3, což bylo bohužel nejvzdálenější stanoviště od startu. Cesta k tomuto stanovišti byla docela náročná, protože jsme musely běžet asi 2 kilometry do kopce. Od té doby, co jsme konečně doběhly na toto stanoviště a splnily úkol, jsem donutila všechny holky celý závod běžet, protože jsme byly v časovém skluzu. 
Stanoviště s názvem „Plamenná vzpoura“ se nám líbilo možná nejvíc. Každá družinka si mohla vybrat, jaký úkol zde udělá. Každý úkol byl za určitý počet bodů. My jsme založily oheň na vyrobeném voru asi 3 metry od břehu rybníka, což byl úkol za plný počet bodů. Podmínka byla, že oheň musel hořet minimálně minutu.
Stanoviště Tangram se nám naopak moc nelíbilo. Musely jsme složit určitý obrázek z geometrických tvarů. 
Další byla zdravověda – nehoda dospělého cyklisty a 2 malých dětí. Toto stanoviště jsme si moc užily. 
Dále bylo na řadě stanoviště s názvem “Hoří”, kde bylo za úkol zavolat hasiče. Já jsem volala a každá z holek měla na starost jednu důležitou informaci, kterou mi během hovoru připomněla. 
Na další zastávce měla družina během 10 minut zabalit batoh na víkend do přírody. Tohle stanoviště se nám také moc nelíbilo, protože pořadatelky bylo docela nepříjemné a skoro u třičtvrtě věcí co jsme měly v batohu, nám vytknuly, že nejsou navrchu v batohu.
Samozřejmě nechybělo stanoviště speciálně zaměřené na spolupráci v družince. Čtyři z nás musely přejít lano, které bylo upevněné ve vzduchu mezi stromy. Když jeden člověk spadl, všichni musely jít zase na začátek.
Dále bylo za úkol vyhledat správně jízdní řády a samozřejmě nechybělo ani stanoviště zaměřené na přírodu, kde jsme docela postrádaly Zazu.
Závod sice nebyl na čas, ale všechny družiny musely přijít do 4 hodin. My jsme přiběhly hned jako druhé, půl minuty po první družince.
Po této hlavní části závodu byla hodnocena příprava večeře. Měly jsme jen jeden malý vařič a musely jsme uvařit večeři pro 8 lidí (pro všechny Dagny a jednoho vedoucího). Nakonec se nám ale povedlo udělat kuře na paprice s brambory. Během vaření Cvrček usnula, vařič začal hořet a vznikla i hláška „BACHA BOMBA“, kterou jsme všechny s nadšením křičely, když se někdo jen lehce přiblížil k vařiči. 
Když jsme konečně umyly úplně mastné nádobí, každá druhá družinka dostala svíčku, měla najít další družinku bez svíčky a měly se navzájem seznámit. My jsme se seznámily se skautkami z Prahy 4.
Druhý den ráno byla výstava plakátů družinek. Všechny družinky rozhodovaly samy o nejnápaditějším plakátu.
Ještě během dopoledne bylo vyhlášení a my jsme skončily na druhém místě z celé Prahy! 
Bohužel jsme však nepostoupily do celostátního kola, protože postupovaly pouze první místa jak z dívčí, tak z chlapecké kategorie. První místo za dívky obsadila družinka Kukaček z Prahy 9 a nejlepší chlapeckou družinkou se stali Mustangové. I když jsme získaly více bodů než Mustangové, pravidla jsou pravidla, na celostátní kolo jsme nesměly. 
Závod jsme si velmi užily a v neděli se šťastné vrátily do Prahy.