Zpráva o ptačím kolování

Termín: 17.8. - 23.8.2013
Autor: Anonymus

Přihodilo se naším důvěřivým skautíkům (OSJ), že se dali nalákat na týdenní pobyt na kroužkovací stanici ornitologické společnosti. Bydleli jsme v dřevěné chaloupce na hrázi rybníka Tisí v ptačí rezervaci, takže nás nikdo, a my nikoho nerušili. Výbava skromná leč vyhovující, pitná voda se dovážela (pivo též). Elektřina sloužila hlavně k nabíjení Dědkova kola a trochu k vaření.


Slibovaný program : dobré pití, náročné diskuze, skvělé jídlo a pozorování ptactva, se ani zdaleka nenaplnilo. Pozorování ptačího světa se smrsklo na rozeznání labutí od racků, dále bylo zpozorováno několik druhů kachen a kachniček, volavek dvou barev a divokých husí. Pozoruhodné bylo sledování majestátního plachtění mořských orlů, které nešlo nepoznat krzevá jejich velikost. Předcházející odborní pozorovatelé napočítali 124 druhů ptactva, včetně kvakoše nočního. Kromě toho lávka k pozorovatelně byla rafinovaně pobořena, tak aby tam moc nikdo nelez.

Zato byli účastníci honěni po dalekém okolí pod záminkou poznávání kraje a zvyků domorodců. Těch moc nebylo, protože byli přečísleni turisty převážně na kolech, pěších téměř nebylo. Takže byla povinná návštěva Třeboně a Rožmberka, jinak by jsme nebyli in. Výhodné bylo, že krajina je rovná, až placatá, doplněna rybníky a pískovnami ke koupání. Každodenní příděl byl kolem 40 kilometrů a byli tací kterým to bylo málo.

Cyklistů bylo několik druhů:
* závodnící, jejichž cílem bylo ujet co nejrychleji co nejvíce kilometrů, měli skloněnou hlavu do řidítek a řítili se neúprosně vpřed. Za špatného počasí se nevyskytovali - pravděpodobně byli v posilovnách.
* rodiče pokoušejících se zbavit svých potomků tím, že je uložili do přívěsných vozíků a drandili s nimi po hrbolatých cestách, necestách.
* skupiny sportovců, kteří byli většinou oděni v barevná trička s nejrůznějšími umnými obrazci a měli pořád dobrou náladu měli psinézní řeči.
* kochatelé , kteří jezdili pomalu a pořád čuměli kolem sebe a tím zdržovali provoz na trasách.
* schazovači nadváhy, většinou měli robustní kola a nešťastnej výraz, plynoucí z představy jak krásně mohlo být u televize, s miskou pamlsků po ruce.

Naše skupina měla z každého trochu (až na ten kočárek).

Kladem této končiny je množství občerstvovacích stanic s vydatnou kalorickou stravou, zeleninová jídla neznajíce. Nicméně ceny byly přijatelné a pivo vychlazené.

Z našeho jídelníčku:
pečená kachna se zelím a knedlíkem (79 Kč),
játra s hranolkama (98 Kč),
menu: polévka, guláš (75 Kč),
smažený sýr (95 Kč)

Kdo by odolal.

Celkovou pohodu pokazil vrtošivý stařik, který se dožadoval aby se chodilo spát před půlnocí, když nechtěl přespávat v autě. To narušovalo herně- karetní plán. Svou tvrdohlavostí dokonce prosadil večerku na 11, později na 12 hodinu.
Kulturní program z přednášek o věcech skautských, ano i duchovních byl provázen bouřlivými, i emotivními projevy všech účastníků.

Jak obvykle Václav troubil na trubku při nedělní mši v Lomnici a sklidil bouřlivý potlesk všech přítomných.

Z důvodů více než zřetelných, sepsal v srpnu 2013

Anonymus